Uncategorized

Fietskleding in het voorjaar

Als het hartje zomer is of midden in de winter, dan is de kledingkeuze voor op de racefiets of mountainbike eenvoudig en snel gemaakt. Of je nou zelf je wielerkleding ontwerpt of niet, bij hogere temperaturen draag je uiteraard een korte fietsbroek en een fietsshirt met korte mouwen.

Wellicht aangevuld met een ondershirt om het zweet op te vangen. Bijvoorbeeld het super elegante ondershirt van Tactic Benelux, waar de bekende klimuitdagingen in de buurt van het Spaanse Girona op staan: https://shop.tacticbenelux.com/product/ondershirt-korte-mouwen/.  In de winter draag je vaak dikkere fietskleding in verschillende lagen, om je lichaam in de kou toch warm te houden. En handschoenen met lange vingers en overschoenen.

Maar wat draag je in het voorjaar? De periode dat het vroeg in de ochtend, als jij op de fiets stapt, nog net zo koud kan zijn als in de winter, maar het in de loop van de dag opwarmt en dikkere winterkleding te veel van het goede is.

Gevoelstemperatuur op de fiets ligt lager

Het is in elk geval goed te beseffen dat de gevoelstemperatuur op de fiets aanzienlijk lager ligt dan de buitentemperatuur. Vergis je daar dus niet in als je even in de tuin of op balkon de temperatuur voelt en denkt dat het met de kou wel meevalt. De snelheid en de wind zorgen ervoor dat het op de fiets stukken kouder aanvoelt.

Toertochten in het voorjaar

Ook bij toertochten in maart, april en zelfs nog in mei kan je te maken krijgen met verschillende temperaturen. Zo fietste ik eens begin april een toertocht in het mooie gebied rond Arnhem. ’s Morgens was het nog schemerig en moesten we de ruiten van de auto krabben, terwijl het in de middag ronduit zonnig en zo’n 20 graden was. Bij de Amstel Gold Race, als we om 6.00 uur in de ochtend de Cauberg afdalen om naar de start te gaan, is het in de ochtend vaak steenkoud.

Met 40 kilometer per uur naar beneden geeft een gevoelstemperatuur van onder de nul graden, terwijl het een paar uur later al snel opwarmt en het soms zomers warm kan worden. Helaas beschikken wij niet allemaal over een soigneur die 240 kilometer achter je aanrijdt en aan wie je een warm fietsjack kan afgeven, zodra de temperaturen tijdens je rit oplopen. Daar moeten we dus iets ander op verzinnen en gelukkig zijn de mogelijkheden ruim voorhanden.

Tussenbroek

Bij Tactic Benelux kan je zelf fietskleding ontwerpen die past bij het jaargetijde. Van korte fietsshirts tot fietsshirts met lange mouwen. En van korte tot lange fietsbroeken. Mocht het in de loop van de dag niet warmer worden dan vijftien graden, dan kies ik meestal voor een driekwart broek. Een erg prettige ‘tussenbroek’ die ook door de knieën wordt gewaardeerd. Te koud voor in de winter en te warm voor in de zomer. Maar perfect voor in het voorjaar.

Zelfs als je kiest voor goedkope fietskleding of teamkleding, zou zo’n ‘tussenbroek’ onderdeel moeten zijn van je totale collectie aan wieleroutfits. Zelf fietskleding maken is dan natuurlijk geweldig, omdat je daarmee je wielertenue kan samenstellen zoals je zelf wil.
Mocht het in de ochtend nog erg koud zijn, dan kies ik naast de ‘tussenbroek’ voor een wielershirt met lange mouwen en eveneens een ondershirt met lange mouwen. Daarnaast wil ik ook mijn benen nog wel eens insmeren met een speciale crème die je spieren opwarmen en de doorbloeding stimuleren.

 Arm- en beenstukken

Mocht het in de loop van de dag echter verder opwarmen dan 15 graden, dan kies ik aan het begin van de tocht meestal voor een korte broek met beenstukken. Die beenstukken kan je vervolgens in de loop van de dag uitdoen, oprollen en in één van de achterzakjes in je wielrenshirt stoppen. Bij Tactic Benelux bestel je topkwaliteit beenstukken voor de veeleisende fietser die passen bij de hele collectie: https://shop.tacticbenelux.com/product/beenstukken/

Ik kies dan ook voor een wielershirt met armstukken. Een dergelijk wielershirt maken kan bij Tactic Benelux, waarbij je de armstukken in de loop van de rit kan uitdoen, oprollen en in de achterzakjes van je wielershirt kan opbergen. De armstukken van Just Cycle zijn van topkwaliteit en passen bij de hele collectie: https://shop.tacticbenelux.com/product/armstukken/

Met arm- en beenstukken ben je goed beschermd tegen de ochtendkou en kan je later op de dag genieten van het fietsen in korte broek en shirt met korte mouwen. En wie wil dat nou niet?

Thermovest windstopper

Nog een extra tip voor de koude ochtenden. Gebruik een zogenaamde windstopper of thermovest. Deze houdt de wind tegen en daarmee je ‘body’ goed op temperatuur, zonder dat je overmatig gaat zweten. Ook een windstopper is klein en licht van stuk, dus op een gegeven moment makkelijk op te bergen in je wielrenshirt.